Συμβουλές Συντήρησης

  1. Αρχική
  2. Συμβουλές Συντήρησης

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΛΟΥΣΤΡΟ
Σκουπίστε με μια παρκετέζα ή μία ηλεκτρική σκούπα συχνά το δάπεδο και κυρίως τις γωνίες και τα σημεία που συγκρατείται η σκόνη. Καθαρίστε με ένα εγκεκριμένο καθαριστικό για λουστραρισμένο ξύλο. Αν με το καθάρισμα η επιφάνεια δεν γυαλίζει θα χρειαστεί να την περάσετε με λούστρο. Η συχνότητα της επίστρωσης με λούστρο εξαρτάται από την χρήση. Το λουστραρισμένο ξύλινο δάπεδο δεν πρέπει ποτέ να παρκετάρετε.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΚΕΡΙ
Σκουπίστε με μια παρκετέζα ή μία ηλεκτική σκούπα το δάπεδο. Τρίβετε αρκετά για να γυαλίσει. Πέρασμα με κερί (παρκέ) θα χρειαστεί όταν το τρίψιμο δεν γυαλίζει περισσότερο το δάπεδο. Απλώστε ένα καθαριστικό – συντηρητικό κεριού ειδικό για ξύλινα δάπεδα. Απλώστε ομοιόμορφα το συντηρητικό και αφήστε το πάτωμα να στεγνώσει και τρίψτε για να γυαλίσει. Αν το δάπεδο έχει συσσωρευμένη σκόνη ή το κερί έχει ξεβάψει χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό υγρού καθαριστικού με κερί για ξύλο. Σιγουρευτείτε ότι έχει βάση διαλύτη και όχι νερό. Απλώστε το υγρό με ένα πανί και τρίψτε απαλά για να αφαιρέσετε την βρωμιά και το παλιό κερί. Σκουπίστε το δάπεδο με πανί μέχρι να καθαρίσει και αφήστε το να στεγνώσει για 20 λεπτά. Στην συνέχεια τρίψτε το με ένα πανί. Ανάλογα με την χρήση ένα ξύλινο δάπεδο που συντηρείτε σωστά πρέπει να περιποιέται με κερί μια ή δυο φορές το χρόνο. Να θυμάστε ότι είναι πού σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα εγκεκριμένα από τους κατασκευαστές των δαπέδων προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης.

ΤΟ ΞΥΛΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΡΩΜΑ

Η χρήση του ξύλου τόσο σαν δομικό αλλά και ως διακοσμητικό υλικό, ανήκει στις επιλογές που προσθέτουν "ύφος" και "ζεστασιά" σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Ξύλινα έπιπλα, σκάλες, πέργκολες, φράχτες, κάγκελα κουφώματα "ζεσταίνουν" τα σημεία που θα τοποθετηθούν, πολύ περισσότερο απ΄όσο τα αντίστοιχά τους μεταλλικά ή τσιμεντένια. Μειονέκτημα των ξύλινων κατασκευών και βασική αιτία που πολλοί περιορίζουν την χρήση τους, το γεγονός ότι σε σχέση με τα "σκληρά" υλικά, το ξύλο απαιτεί περισσότερη φροντίδα και τακτική συντήρηση. Ένα ξύλινο π.χ παράθυρο, για να διατηρηθεί στην ίδια κατάσταση και το ίδιο όμορφο όπως όταν το τοποθετήσετε, θα χρειαστεί περισσότερα απ΄ότι ένα αλουμινένιο, που δεν θα σας ζητήσει ποτέ τίποτα παραπάνω από ένα απλό καθάρισμα. Κι όμως η συντήρηση και το βάψιμο των ξύλινων επιφανειών, είναι από τις "αγγαρείες" του σπιτιού, που με λίγες γνώσεις μπορείτε να καταφέρετε, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού επαγγελματία. Δεν είναι τόσο δύσκολο να "φρεσκάρετε" ξύλινες πόρτες και παράθυρα ή τα ξύλα μιας πέργκολας, αλλά και να μεταμορφώσετε ένα παλιό τραπέζι, κρεββάτι κλπ. βάφοντάς τα και δημιουργώντας πραγματικά εντυπωσιακά κομμάτια, που μόνο εσείς θα ξέρετε πως κάτω από τη λάμψη τους, κάποτε έκρυβαν ένα ξεθωριασμένο, παλιό ξύλο.