Kατασκευή Deck

Αναρτήθηκε από lagos 17/12/2020 1 Σχόλιο(α)
H κατασκευή ενός ξύλινου δαπέδου τύπου deck συχνά προβληματίζει τον καταναλωτή, όσον αφορά το κόστος και την μακροζωία του. Η αλήθεια είναι ότι υπολογίζοντας μακροπρόθεσμα το κόστος και σε συνδυασμό με το κατάλληλο υλικό decking, κανένα υλικό δεν θα μπορούσε να συγκριθεί σε μακροζωία και ομορφιά με το ξύλο.
Ένα γερό, επίπεδο δάπεδο στον κήπο είναι πάντα μία καλή ιδέα, καθώς αναβαθμίζει το χώρο και τον κάνει ιδανικό για μικρές ή και μεγάλες φιλικές συγκεντρώσεις. Το κλίμα της Ελλάδας άλλωστε ευνοεί την διασκέδαση στον κήπο ή την βεράντα. Ένα ξύλινο δάπεδο εξωτερικού χώρου είναι φυσικά μία από τις καλύτερες επιλογές. Το θέμα είναι ότι κυκλοφορούν τόσα διαφορετικά είδη στην αγορά που τελικά το να διαλέξουμε το ιδανικό είναι εξαιρετικά δύσκολο!
Παρακάτω θα βρείτε όλες τις τελευταίες τάσεις στα ξύλινα δάπεδα, ώστε να κάνετε την επιλογή σας λίγο πιο εύκολα.
 
ΣΚΛΗΡΟ ΞΥΛΟ ή ΜΑΛΑΚΟ;
Το ξύλο το χωρίζουμε σε δύο βασικές κατηγορίες, το σκληρό και το μαλακό. Η βασική διαφορά τους είναι ο χρόνος που χρειάζεται το δέντρο του κάθε ξύλου για να μεγαλώσει. Η σκληρή ξυλεία προέρχεται από δέντρα που μεγαλώνουν αργά και που έχουν πλατιά φύλλα. Η μαλακή ξυλεία προέρχεται από δέντρα που αναπτύσσονται γρήγορα και είναι αειθαλή ή κωνοφόρα. Το σκληρό ξύλο είναι πολύ πιο ανθεκτικό, αντέχει σε όλες τις καιρικές συνθήκες και δείχνει όλο και πιο όμορφο όσο περνούν τα χρόνια. Έτσι παρόλο που το μαλακό ξύλο είναι σημαντικά πιο οικονομικό, θα ήταν σωστότερο να επενδύσετε σε μία λύση σκληρού ξύλου.
 
ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ:
ΒURMA TEAK:
Ίσως το πιο φημισμένο όλων, το αυθεντικό Τeak προέρχεται από την ΝΑ Ασία (και συγκεκριμένα από την Βιρμανία/Μyanmar αλλά και την Ινδονησία). Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά με την ονομασία Τeak, απλά μοιάζει στο χρώμα χωρίς όμως να έχει τις εκπληκτικές ιδιότητες του Τeak Βιρμανίας. Έχει κατά την άποψη πολλών ειδικών, αλλά και του υπογράφοντος, την καλύτερη συμπεριφορά από όλα τα deck εξωτερικού χώρου. Είναι κατάλληλο για δημιουργία περιβάλλοντος χώρου, decking πισίνας, επένδυση κτιρίου και είναι πολύ ανθεκτικό στις συστολές – διαστολές καθώς είναι πολύ ελαστικό ξύλο χάρη στα έλαια που περιέχει.
Η δε βαθμολογία του με βάση την κλίμακα Brinell1 είναι
(ενδεικτικές τιμές) :
Μικτή πυκνότητα ξύλου (g/cm2 ) = 0,52-0,70
Μέτρηση σκληρότητας (Ν/mm2 ) = 67
Πώς μεταφράζονται όμως οι παραπάνω μετρήσεις; Για να κατανοηθεί καλύτερα ακολουθεί σχετικό παράδειγμα: H Δρύς έχει μικτό βάρος
0,65 -0,76 g/cm2   και μέτρηση σκληρότητας 42 Ν/mm2  (ενδεικτικές τιμές). Αν προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα 2 ξύλα, με μια πρώτη ματιά βλέπουμε ότι ενώ η Δρυς είναι αρκετά βαρύτερη από το Τeak, εντούτοις τo Τeak έχει μεγαλύτερη σκληρότητα από την Δρυς σε Newton ανά mm2. Με άλλα λόγια, τα ξύλα με το μεγαλύτερο βάρος δεν έχουν πάντα και κατά κανόνα μεγαλύτερη σκληρότητα από τα πιο ελαφρά ξύλα.
Αναμφίβολα όμως, το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό του Τeak και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν προσβάλλεται από μύκητες, ζιζάνια και μικροοργανισμούς, ακριβώς επειδή είναι τόσο ανθεκτικό.
 
IROKO:
To Iroko ή αλλιώς Kambala προέρχεται από την Κεντρική Αφρική και είναι ένα ξύλο το οποίο έγινε γνωστό στην αγορά ως η “φτηνή εναλλακτική λύση του teak”. Κοστολογικά είναι πολύ πιο οικονομικό από το Τeak , ενώ έχει και πολύ καλή συμπεριφορά, διότι είναι αρκετά  ελαστικό, και δουλεύεται – εφαρμόζεται σε πλήθος εφαρμογών, ιδιαιτέρως σε φράχτη, επένδυση κτιρίου και φυσικά δάπεδο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει κατά νου την κατασκευή ενός deck, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτή την παράμετρο. Η δε αντίστασή του στα ζιζάνια – σκουλήκια είναι πολύ καλή Ας δούμε όμως και τα αποτελέσματα που δίνουν τα εργαστήρια, για του λόγου το αληθές.
Η βαθμολογία του Ιroko (ενδεικτικές τιμές) με βάση την κλίμακα
Brinell είναι :
Μικτή πυκνότητα ξύλου (g/cm2 ) = 0,65-0,77
1 Johan August Brinell : Σουηδός μηχανικός που εισήγαγε πρώτος το 1900 μια μέθοδο μέτρησης σκληρότητας υλικών η οποία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στην μηχανική, την μεταλλουργία και σε ένα ευρύ φάσμα υλικών.
Μέτρηση σκληρότητας (Ν/mm2 ) = 37 
 
IPE:
Το Ipe ή αλλιώς Lapacho προέρχεται από την κεντρική και Ν.Αμερική . Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό και ανθεκτικό δάπεδο εξωτερικού χώρου. Επιδεικνύει μεγάλη αντίσταση σε τερμίτες και λοιπά ζιζάνια εξαιτίας της σκληρότητάς του, ωστόσο όμως κάνει την διαδικασία της τοποθέτησής του αρκετά δύσκολη για τους τεχνίτες. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ και κατά κοινή ομολογία μοιάζει χρωματικά με την καρυδιά που όλοι γνωρίζουμε.
Η βαθμολογία του Ιpe (ενδεικτ. τιμές) με βάση την κλίμακα Brinell
είναι :
Μικτή πυκνότητα ξύλου (g/cm2 ) = 1,05-1,35
Μέτρηση σκληρότητας (Ν/mm2 ) = 56
Σημ. : Όλες οι τιμές που έχουν δοθεί παραπάνω έχουν υπολογιστεί με μ.ο. υγρασίας ξύλων 10-12 %.
 
ΠΕΥΚΟ:
Το πεύκο είναι δάπεδο που ανήκει στη μαλακή ξυλεία και με την επεξεργασία φουρνίσματος THERMOTREATMENT σε υψηλές θερμοκρασίες το καθιστά σχετικά ανθεκτικό στις ατμοσφαιρικές μεταβολές, τις υγρασίες και τα έντομα . Παρόλα αυτά, θεωρείται μια επίφοβη επιλογή για deck εξωτερικού χώρου.
 
W.P.C. (Wood Polymer Component):
Το WPC είναι μια πρόσμιξη ξύλου με συνθετική ρητίνη, σε ποσοστό 60% 40% αντίστοιχα. Χάρη στην συνθετική ρητίνη, το WPC δεν προσβάλλεται από υγρασία, ζιζάνια κλπ. Έχει δε, εκπληκτική συμπεριφορά στον
ηλιακό αποχρωματισμό και στις υπεριώδεις ακτίνες UV. Ένα ακόμη πλεονέκτημα, είναι πως δεν χρειάζεται καμία απολύτως συντήρηση με το πέρασμα του χρόνου.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 Σχόλιο(α)

Γιωργος:
20/01/2023, 05:17:21 PM
Απάντηση

Καλησπερα θα ηθελα μια τιμη για deck σε πισινα.15τμ

Αφήστε ένα σχόλιο